Despre parfumuri…

Exista 7 mari familii care cuprind parfumuri feminine si masculine…

Hesperide: Sunt apele tonice si cele care improspateaza, alaturi de apele de colonie. Barbatii si femeile le apreciaza.

Florale: Familia cea mai importanta printre parfumurile feminine. Tema principala e o floare sau un buchet floral

Lemnoase: Aceasta familie regrupeaza, mai ales, mirosurile masculine (lemn de cedru, de santal).

Orientale/cu extracte de ambra: Aceste parfumuri au arome vanilate. Multe parfumuri ametitoare se gasesc in aceasta familie.

Cipres: Aceasta familie e un amestec de muschi de stejar, iasomie si bergamota.

Ferigi: Lavanda, muschi de stejar, cumarina se regasesc in aceste parfumuri, mai ales masculine ale acestei familii.

Seci: Familie mica de arome masculine care le cuprinde pe cele ale mierii, esenta de mesteacan, fumul si tabacul. Note initiale, medii si de baza

Un parfum e alcatuit din substante mirositoare al caror grad de volatilitate variaza. Evolutia unui parfum incepe cu notele initiale, trece prin cele medii si sfarseste cu cele de baza.

Note initiale. Sunt esente volatile ca: lamaia, portocala, rozmarinul si lavanda… Prima impresie pe care o dau e cea de parfum. Evaporarea lor se face intre 2 si 4 ore.

Note medii. Sunt esente mai puternice care caracterizeaza un parfum ca cel de trandafir, iasomie, lacramioara… Sunt liantul intre notele initiale si cele de baza. Evaporarea lor e mai lenta.

Note de fond. Sunt esente durabile, lemnoase si animaliere. Evaporarea lor e foarte lenta; pot chiar persista zile intregi.

Apa de toaleta? Parfum?
Parfumul se compune dintr-un concentrat aromat diluat intr-un amestec de alcool si apa. Procentajul acestui concentrat e cel care influenteaza persistenta mirosului si determina daca e vorba de un parfum, de o apa de parfum, de o apa de toaleta, un deodorant sau o apade colonie.
Parfum – Numit „concentrat de parfum”. – Produsul cel mai concentrat (15-30% de concentrat mirositor). – Mirosul persista de la 4-8 ore. – In general rezervat pentru seara.
Apa de parfum – Numit „apa de parfum” sau „extract de parfum”. – De la 8-20% concentrat odorant. – Mirosul persista de la 3-6 ore.
Apa de toaleta – De la 6-12% concentrat odorant. – Mirosul persista de la 2-4 ore. – Produs ideal pentru zi.
Deodorant – De la 3-8 % concentrat odorant. – Mirosul persista in jur de 2 ore.

Lasă un comentariu